diumenge, 2 d’octubre del 2011

Més de 100 paraules


somriu, vola, embriaga't, viatja, acluca, brama, gaudeix, gita't, interpreta, saluda, anticipa't, tafaneja, adreça't, escolta, col·labora, estudia, barrina, endolceix, tria, solidaritza't, acull, xerra, etiqueta, connecta't, opina, enraona, xiuxiueja, pensa, comparteix, xiula, evoluciona, apassiona't, vacil·la, xala, frisa, prefereix, madura, demana, creix, imagina, acaricia, canta, cerca, abraça, xiscla, somia, xateja, recita, llegeix, construeix, estima, escriu, descobreix, plora, compon, practica, menja, emmara't, guaita, integra, contrasta, crida, brinda, regateja, manifesta't, al·lucina, treballa, rumia, respira, rondina, recicla, independitza't, lluita, ensopega, pentina't, besa, engoleix, enamora't, desitja, enyora, sent, oblida, converteix, troba, evadeix-te, abriga't, descalça't, escalfa, gira't, embaladeix-te, provoca, repassa, xucla, desperta't, atrapa, compta, omple't, torna, vessa, regala, amara't, recorda, escull, motiva't, enlluerna't, tremola, il·lusiona't, encoratja't, dorm, apareix, convida, adona-te'n, enceta, marxa, reconeix, impregna't, coneix, entusiasma't, afanya't, tranquil·litza, mossega, cavil·la, bufa, ofega, emporta't, segueix, inquieta't, parla, despulla't, viu...


Volia fer un escrit diferent, volia expressar el que he sentit tot aquest temps, volia trobar les paraules adequades per aquesta ocasió especial; aquest és el post 100, però per més que vulgui fer filigranes, només em vénen al cap paraules que etiqueten moments i sensacions que he viscut en aquest raconet. I pensant-ho millor, ja m'està bé perquè al cap i a la fi les paraules, com ja sabeu, em despullen.

Fa poc s'ha celebrat el Dia Europeu de les Llengües i s'han fet diferents activitats; una ha estat la de La paraula en català que més m'estimo. I ara tinc curiositat per saber quina és la paraula en català que més us estimeu. Me la dieu?

19 comentaris:

Pere ha dit...

Una paraula? ... Un petó.

Bona nit Guspira:)

òscar ha dit...

Un llistat qua acaba fent surar una sensació: il·lusió.

mar ha dit...

avui... tendresa

Sergi ha dit...

Felicitats pels 100! A veure si ens en regales més sovint, però.

La paraula que més m'agrada del català són dues, perquè una és un pronom feble, però no es pot dir en va...

Alyebard ha dit...

Ui que m'ho poses difícil, m'agraden moltes: però en especial bruel

El Company de Venus ha dit...

Difícil tasca. Et diré les que no m'agraden: tristesa, decepció, desamor, desafecció, passivitat...

Jordi Dorca ha dit...

Benvingut centenari.

Carme Rosanas ha dit...

A mi em penso que m'agrada la mateixa que a en XeXu, que en són dues, perquè una sola no acaba de quedar bé i necessita un pronom feble que l'acomanyi i potser no és pot dir en va, però malgrat tot es pot dir perquè és preciosa: T'estimo

El porquet ha dit...

Moltes felicitats Guspira pel centenari!

Ui, no sé si puc triar una sola paraula en català, m'agraden moltíssimes, de fet, m'agrada tota la llengua catalana.

Però va, m'esforçaré, i te'n diré un parell que se surten del català estandard:

POTXÓ (petó en pallarès, m'encanta)
AUMÓN (enlloc en el català occidental)

Un potxó!

Guspira ha dit...

Pere: una paraula? Gràcies! I un altre petó per a tu! :)

Òscar: il·lusió m'agrada molt! I celebro que t'hagi donat aquesta sensació. Gràcies!

Mar: jo sóc de les que pensa que la tendresa hi ha de ser sempre. M'agrada la teva tria.

Xexu: Gràcies!!! Ets el primer que em felicita! :) Tens raó... m'ha costat arribar als 100, però diuen que el que compta és arribar-hi, no? Vaaaaaa... intentaré fer posts més sovint! :)
I la paraula que intueixo que has triat (encara que en siguin dues, aquesta compta per una...) també m'agrada molt i certament, no s'ha de dir en va. Però és que penso que no és fàcil de dir i per tant, crec que quan un la diu és perquè realment ho sent. :)

Alyebard: doncs "bruel" és una paraula ben senzilla i m'agrada. T'he de confessar que aquesta paraula m'ha fet pensar en la meva mare perquè està a Astúries i l'altre dia m'explicava que va acaronar una vaca i aquesta va començar a bramar i la meva mare a córrer, clar... :) Em va fer riure!

Company: No t'ho negaré! De fet, si ho vaig plantejar va ser perquè a mi em costa molt quedar-me només amb una paraula i tenia curiositat per saber si a vosaltres també us passaria. I de fet, veig que hi ha gent que li costa triar-ne una, però d'altres ho tenen molt clar.
I amb les que no t'agraden, coincideixo amb tu! :)

Jordi: Moltes gràcies!!!

Carme: A mi també m'agrada aquesta paraula i com ja li he dit al Xexu, encara que en siguin dos, compta per una perquè com bé dius, una sola no queda bé.

Porquet: Moltes gràcies per la felicitació!!! :)
Com bé dius, es fa difícil triar una sola paraula, jo si et sóc sincera, sóc incapaç de triar-ne només una. Com tu, sóc una enamorada de la meva llengua i sobretot, de les variants dialectals. La teva tria també m'agrada molt, però em té encuriosida el mot "aumon". A quina part del català occidental es diu?



Moltes gràcies a tots per deixar les vostres paraules!

El porquet ha dit...

Guspi, AUMÓN jo ho he sentit des de ben menut a la zona del Mig Segre (comarques de la Noguera i l'Alt Urgell) però si ho cerques al magnífic Diccionari Català-Valencià-Balearn diu que també es diu fins a la Conca de Barberà i també a Menorca!

En tot cas al Mig Segre és una paraula, per sort, ben viva!

res ha dit...

mar
intensitat
passió
lluna
poemes
sexe
nits
xocolata
cabells
llavis
besades
sexes
carícies
llepades
música
crits
somriures
mirades
línies
paraules
plaers
kilòmetres
salut estimada!

Guspira ha dit...

Porquet: doncs no en tenia constància i m'ha agradat molt saber-ho! la veritat és que aquestes terres no les conec gaire... les hauré de visitar més sovint i perdre'm entre els mots d'aquests dialectes.
Un potxó ben gran!!! :)

mq: aquesta tria que has fet m'encanta! De fet, l'hagués pogut fer jo... moltes gràcies! :)

Ricardo Miñana ha dit...

Amor
es la mas bonita del diccionario.
feliz semana.

El veí de dalt ha dit...

Guspira? ;-) Podria ser perfectament...

Diguem que...galindaines!

El veí de dalt ha dit...

Ah! I cent petons!

Guspira ha dit...

Ricardo: certament, amor és una de les paraules més boniques que tenim. Gràcies per la visita!

Veí: Guspira? jeje és bona... no ho negarem! i galindaines, la veritat és que nostàmalament! ;p
Moltes gràcies, veïnet! Cent petons més per a tu! :)

Barcelona m'enamora ha dit...

Quina entrada més maca!! Tenim una llengua tan dolça, amb una sonoritat que enamora, la a neutra, les esses i amb moltíssimes paraules boniques.

A mi una de les paraules que més m'agrada és xiuxiuejar. Per la sonoritat tan amorosa i tendre que té i perquè moltes de les coses més importants que es diuen a la vida es xiuxiuegen a l'orella.

Moltes felicitats pel post 100!

Guspira ha dit...

Barcelona m'enamora: Benvinguda i gràcies pel teu comentari! A mi, "xiuxiuejar" també m'agrada molt i precisament pel que tu comentes. Gràcies un altre cop!